Open Site Navigation
  • Amalie Moss Kallestad

Et forbedret hjemmekontor i fremtiden?

I desember i 2021 skrev Bill Gates på sin personlige blogg at uavhengig av når pandemien er over, vil digitaliseringen vi har sett de to siste årene bli værende. Digitaliseringen verden har gjennomgått de siste årene hadde tatt flere år å oppnå uten pandemien. Når COVID-19 inntraff måtte samtlige tenke nytt og innovativt for å kunne tilpasse seg den nye hverdagen vi stod foran.


Som vi tidligere har sett på i blogginnleggene "Den nye normalen" og "Nye bruksvaner på nett" er digitaliseringen som vi har opplevd de siste årene kommet for å bli, men det kommer nok enda flere endringer i teknologien som vi bruker i hverdagen. Pandemien har påvirket arbeidsprosessene til flere ulike bransjer og Gates trekker frem at vi kommer til å se flere forandringer på arbeidsplassen fremover.
Kontoret eller hjemmekontor?

Det har vært mye diskutert de siste månedene hvorvidt arbeidsplasser kommer til å ta sine ansatte tilbake på kontoret eller om de fortsetter slik som de har gjort tidligere i pandemien. Mange ansatte fikk komme tilbake på kontorene sine etter gjenåpningen i september og flere arbeidsplasser har sjonglert mellom noen arbeidsdager på kontoret og noen arbeidsdager på hjemmekontor. Her har også ansatte fått komme med sine ønsker om hvorvidt de ønsket å komme tilbake til kontoret, om de ville bli hjemme eller om de ønsket en kombinasjon. Med dette har de ansatte fått mer frihet til å kontrollere sin arbeidshverdag.


Som vi så med de nye restriksjonene som kom i desember i fjor, med blant annet pålagt hjemmekontor igjen, så er ikke denne pandemien over enda og vi må holde ut litt lenger. Fremover blir det interessant å se hvordan restriksjonene har påvirket arbeidsplasser. Det blir fort mye usikkerhet i en slik situasjon som vi finner oss i, og det kan også være frustrerende for de ansatte å bli flyttet frem og tilbake mellom arbeidsplassen og hjemmekontor. Det ligger derimot ingen hast bak en slik avgjørelse, og som Gates skriver på sin blogg vil sannsynligvis vil mange bedrifter ta tiden til rådighet for å finne en langsiktig plan over hva som fungerer for akkurat dem.


Ny teknologi

Per nå bruker vi blant annet Teams og Google Meet for å samarbeide med kollegaer som er på hjemmekontor eller for å holde møter. Gates forutser at innen de neste to-tre årene vil de fleste digitale møtene bytte fra et 2D-bilderutenett til metaverset. Metaverset er et 3D-rom med digitale avatarer. Microsoft og Facebook avduket sine versjoner for dette allerede sent i 2021.


Tanken bak er at metauniverset skal gi deg den samme følelsen som å være i et åpent kontorlandskap - selv om du sitter godt hjemme i ditt eget hus på hjemmekontor. For å kunne gjøre dette trenger man da noe som eksempelvis VR-briller og bevegelsesfangende hansker slik at ansiktsuttrykkene dine og kroppsspråket ditt blir fanget opp. Allerede neste år planlegger Microsoft å rulle ut en midlertidig versjon som gjør at du kan bruke 2D kamera for å animere en avatar som kan brukes i det gjeldende 2D oppsettet.Det er vanskelig å si hvordan den teknologiske utviklingen blir fremover og hvor synlig den blir i SMB-markedet. Vi er nok fortsatt en stykke unna å bruke metauniverset i det daglige, men som vi ser kan det komme mange spennende utviklinger innenfor teknologi fremover. Vi kan nok med sikkerhet si at det kommer flere endringer som kan gjøre det enklere å jobbe hjemmefra, samtidig som man kan få samholdsfølelsen som et kontor gir deg.


En ting vet vi vertfall sikkert, det blir spennende å følge med på utviklingen fremover!


https://www.aiflow.site/

27 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle